Peru-reis Veerle en Raf

3 juli tot en met 6 augustus 2014


Algemeen

Taal: De officiele taal is Spaans maar veel mensen spreken ook Quechua en Aymara (2 indianentalen).
Hoofdstad: Lima
Oppervlakte: +/- 1.285.216 km2
Bevolking: 30.135.875 (2012)
Munt: Peruaanse Sol

Peru ligt aan de westkust van Zuid-Amerika met een kustlijn van +/- 2400 km aan de Stille Oceaan. De buurlanden zijn Ecuador, Colombia, Brazilië, Bolivia en Chili.
Het land is ongeveer 42 keer groter dan België.
Het hoogste punt van Peru is de Nevado Huascarán met 6768m.
Ruwweg kunnen we Peru in drie gebieden opdelen: de Costa, de Sierra en de Selva.
De Costa is het kustgebied tussen de Stille Oceaan en de uitlopers van de Andes. Het is een woestijnachtig gebied doorsneden door rivieren die van de Andes naar de oceaan lopen. Het is een van de droogste gebieden van de wereld.
De Sierra wordt gevormd door de bergketens van de Andes. Van noord naar zuid lopen de twee voornaamste ketens: de Cordillera Occidental en de Cordillera Oriental. In het noorden liggen deze ketens kort bij mekaar maar in het zuiden wijken de ketens uit elkaar en daartussen ligt dan de Altiplano, een hoogvlakte van rond de 4000m met daarop ook het Titicacameer. De hoogste bergen van de Sierra bevinden zich in de Cordillera Blanca in de buurt van Huaraz. In de zuidelijke Sierra vindt je nog actieve vulkanen.
Verder naar het oosten ligt de Selva, het bosgebied. Je kan hierin twee zones onderscheiden: de Selva Alta en de Selva Baja. De Selva Alta omvat de wouden op de uitlopers van de Andes. Je vindt er het nevelwoud. Op de laagvlakte van het Amazonebekken, vind je de Selva Baja of het regenwoud. Dit regenwoud beslaat ongeveer de helft van het Peruaanse grondgebied.

Klimaat

Peru heeft redelijk wat verschillende klimaatzones.

De kuststreek is het jaar rond erg droog en minder warm dan je zou verwachten door de ligging niet ver onder de evenaar. Dit komt door de aanwezigheid van de koude Humboldtstroom in de Stille Oceaan. In de buurt van Lima kan er tijdens de wintermaanden wel vaak een erg dichte mist en/of bewolking gevormd worden.

In de bergen heb je een droog seizoen (de winter) en een regenseizoen (de zomer). De sneeuwgrens ligt iets onder de 5000m. Vooral op de altiplano kan het temperatuursverschil tussen dag en nacht erg groot zijn.
Op de oostflanken van de Andes valt er ook buiten het regenseizoen nog veel regen.

Het noordelijke Amazonegebied heeft het typische tropische regenwoudklimaat met hoge temperaturen en vochtigheid en veel regen. Het zuidelijke regenwoud heeft een gelijkaardig klimaat maar hier treden soms onverwachte zuidelijke koudefronten op.

Fauna en Flora

Door de enorme verscheidenheid in habitats in Peru (woestijnen, bergen, altiplano, nevelwoud, regenwoud, ...), vind je er een enorme rijkdom aan verschillende dieren en planten

Speciaal te vermelden is het voorkomen van vier verschillende kameloiden: de lama, de alpaca, de vicuña en de guanaco. Van deze 4 soorten leven alleen de twee laatste soorten nog in het wild. De andere twee soorten zijn al lang gedomesticeerd.

Een andere blikvanger in de Peruaanse dierenwereld is natuurlijk de andescondor. Deze erg bedreigde roofvogel kan je nog op verschillende plaatsen waarnemen in Peru.

Nog te vermelden zijn de nationale vogel van Peru, de rode rotshaan en de zwarte brilbeer (de enige berensoort in Zuid-Amerika) die beide voorkomen in de nevelwouden op de flanken van de noordelijke Andes.