Peru-reis Veerle en Raf

3 juli tot en met 6 augustus 2014


vorige dag    

Dag 35: terug thuis - nabeschouwing


Na een lange maar rustige terugvlucht waarbij we het geluk hebben dat de derde stoel in onze rij niet bezet is zodat we wat meer plaats hebben, komen we iets te vroeg aan op Schiphol. Onze kleine vertraging is netjes weggewerkt. De gewonnen tijd verliezen we wel terug als het uitstappen erg langzaam gaat omdat iedereen uitgebreid dient besnuffeld te worden door een drugshond. Maar geen probleem want we hebben tijd genoeg om onze Thalys terug naar Antwerpen te halen.

We gaan naar de balie van de Nederlandse Spoorwegen en wisselen ons vliegticket om naar een Thalys-ticket. Een tijdje later sporen we aan hoge snelheid terug naar BelgiŽ en dit in een druilerig weer.

In Antwerpen missen we net een aansluiting naar Heist-op-den-Berg en moeten we een tijd wachten. We profiteren van deze wachttijd om snel een "belgisch frietje" binnen te werken bij een Nederlandse friturist!

Even later zitten we op de boemeltrein naar Heist. Daar aangekomen worden we door onze zoon opgepikt en naar huis gebracht. De reis zit er op. Terug thuis na 5 vermoeiende maar boeiende weken.


Nabeschouwing:

Nu ik zoveel weken na de reis terugkijk op wat we gezien en beleefd hebben en wanneer alle herinneringen aan de reis weer boven komen bij het maken van deze site, dan kan ik niet anders dan zeggen dat Peru een geweldig land is om te bezoeken.
Ik vond persoonlijk onze reis naar Oeganda indrukwekkender omdat het contrast tussen zwart Afrika en ons landje nog een pak groter is dan het verschil met Peru, maar Peru heeft dan weer zo'n grote verscheidenheid aan moois te bieden.

De natuur in Peru is op sommige plaatsen echt erg mooi (en dan hebben we het Amazonewoud nog niet bezocht!) maar heeft natuurlijk niet de rijkdom aan "grote dieren" die je in de Oegandese natuurparken natuurlijk wel hebt. Maar wat een enorme troef is, voor de mensen die er van houden natuurlijk, is de archeologische rijkdom van Peru. Zowel de pre-Inca als de Inca sites en musea zijn erg interessant en mooi om te zien. Veel van deze sites zijn erg mooi bewaard en met veel variatie tussen de verschillende culturen. Bovendien bezochten we enkele zeer mooie en boeiende musea.

We hadden op voorhand hier en daar gelezen over de onveiligheid in Peru maar daar hebben wij persoonlijk niets van gemerkt. Integendeel wij ervaarden de Peruanen als erg vriendelijke, gastvrije mensen. Een groot voordeel tegenover Oeganda was dat je hier tenminste kon praten met de mensen. In het zuiden kan je veel met Engels terecht, in het noorden bijna uitsluitend met Spaans.

Tenslotte beviel ook de manier van reizen ons erg. We reisden met ons tweetjes en pikten zo nu en dan bij een groep aan. Het feit dat we onze verblijfplaatsen, onze grote verplaatsingen en de trekkings op voorhand lieten organiseren zorgde voor een gerust gevoel en veel extra vrije tijd. De niet georganiseerde dagen konden we steeds aangenaam opvullen en verliepen van een leien dakje. Het feit dat we dan het lokaal vervoer gebruikten en alles moesten uitzoeken was voor ons nieuw en een enorme meevaller. Met Jean-Paul van Safe in Lima vonden we een reisorganisator die samen met ons een mooie op onze maat gesneden reis organiseerde waarbij hij ons alle ruimte bood om ook zaken buiten hem om te doen. Niet alles moest via hem vastgelegd en georganiseerd worden en die "a la carte" werkwijze konden we erg appreciŽren.

Kortom Peru bezoeken is een echte aanrader maar neem er je tijd voor want zelfs met onze 5 weken kwamen we eigenlijk nog heel wat tijd te kort!

Veerle en Raf op de Dead Woman's Pass tijdens de Incatrail