Peru-reis Veerle en Raf

3 juli tot en met 6 augustus 2014


vorige dag Fotoalbum dag 31 volgende dag

Dag 31: Olleros trekking dag 1


Eerste dag van de Olleros trekking: in de verte ligt de Yanashallash pas Na een vroeg ontbijt worden we opgepikt door David onze gids voor de volgende dagen. Blijkbaar is er gisterenavond nog contact geweest tussen Jean-Paul van Safe in Lima en ons agentschap in Huaraz en is het misverstand over de inkomgelden voor het Nationaal Park opgelost.

We vertrekken met een taxi naar het dorpje Olleros een dikke 20km ten zuiden van Huaraz. In het dorpje aangekomen gaan we op zoek naar de man die met ons zal meewandelen met 2 kleine paarden als pakdieren. Als we hem gevonden hebben laden we al het materiaal op de paarden en moeten we zelf alleen nog één dagrugzak meenemen waarin we onze lunchpaketten, wat snacks, water en regenkledij stoppen.

Bij deze trekking gaan we in totaal een 40km wandelen op 3.5 dag. We moeten daarbij over een pas van 4700m hoog. Onze eerste dag van de trekking zal ons naar onze kampeerplaats Sacracancha brengen. We zullen daarvoor stijgen van 3500 naar 4000m in ongeveer 16km.

We beginnen westwaarts te wandelen en laten al snel de laatste huizen achter ons. We volgen een riviertje stroomopwaarts, zien nog een laatste boerderij en bereiken dan een grazige vallei. Hier neemt onze paardenman een andere, kortere weg. Hij zal de rivier blijven volgen tot aan onze kampeerplaats, wij gaan met onze gids iets hoger op de valleiflank wandelen om een mooier uitzicht te krijgen op de vallei en de besneeuwde toppen van de Cordillera Blanca. We zien de Shaqsha (5,703 m) en de Cashan (5,686 m). De sneeuwgrens ligt hier rond de 4800m hoogte.

Onderweg zien we regelmatig kleine bouwseltjes bestaand uit een stenen ring met erop een dak van gras. Navraag bij David leert ons dat het geen tijdelijke onderkomens zijn zoals we dachten, maar permanente woningen van de herderfamilies die hier leven. Dit is toch echt wel heel basic ...

Er zijn minder mooie plaatsen om te kamperen!!! De wandeling zelf is heel aangenaam. De zichten zijn fantastisch mooi, de weg loopt heel geleidelijk op zonder steile stukken, het weer is prachtig en de rust is overweldigend. We zien enkel wat herders in de verte en we komen ook een grote schaapskudde tegen. David is ook een erg aangename gids. Hij jaagt ons niet af en laat ons rustig het tempo bepalen. We hebben gelukkig geen van beide last van de hoogte, dus dat ziet er goed uit voor morgen als we naar het hoogste wandelpunt van de reis moeten.

Na onze picknick wandelen we verder. We zien veel Puna ibissen, enkele Andes grondspechten, een Caracara en vanuit de verte ook nog een koppel Andesganzen. We passeren ook nog een kraal vol met lama's.

Uiteindelijk komen we aan op onze kampeerplaats op 4080m hoogte. Onze paardenman is al ter plekke en heeft het WC-tentje en de kooktent al gezet. We helpen hem en de gids even en snel staan ook onze en hun slaaptent recht. Kamperen op 4000m hoogte, het heeft wel iets. David begint te koken, Veerle rust wat en ik wandel nog wat rond in de buurt. Na een smakelijk avondmaal is het al vroeg donker en koelt het heel snel af. We kruipen dan maar vlug in onze slaapzak voor we afgekoeld geraken. Ik hou nog wat extra kleren aan om te slapen en heb 's nachts meer last van het te dunne slaapmatje dan van de koude.