Peru-reis Veerle en Raf

3 juli tot en met 6 augustus 2014


vorige dag Fotoalbum dag 30 volgende dag

Dag 30: acclimatiseren in Huaraz


Bus in panne midden in de Cordillera Negra De nachtbusrit naar Huaraz is het eerste wat bij ons grondig misloopt in Peru. Zo rond een uur of 4 's morgens word ik wakker doordat de bus stopt en de motor uitzet. De bus stopt soms nog wel eens maar dan blijft de motor normaal gewoon draaien. Een tijdje gebeurt er niets, maar dan start de bus gewoon terug om dan een paar minuten later terug de motor af te zetten. Problemen blijkbaar?
Er wordt niets gecommuniceerd en onze Peruaanse medereizigers slapen rustig verder ... Dat is niets voor mijn Westers ongeduld. Na een uurtje is mijn geduld op en stap ik uit de bus. We staan midden in de bergen in the middle of nowhere. En er is niemand te zien: geen chauffeur, geen stewardes, geen medereizigers. Ik loop eens rond de bus en zie dat de chauffeur ligt te dutten achter het stuur. Ik tik eens op zijn raam en hij schrikt wakker. Ik vraag hem wat er aan de hand is en hij vertelt me dat hij een motorpanne heeft die hij niet zelf kan repareren maar dat er al een technieker onderweg is. Die moet echter wel van Huaraz komen en dat is nog zo'n 2-2.5 uur rijden van ons vandaan.
Tja, niks aan te doen. Dan maar terug in de bus en nog wat proberen te slapen. Echt veel slapen doe ik niet meer en als uiteindelijk de technieker aankomt lukt hij er na een uurtje sleutelen gelukkig in om de bus te repareren en kunnen we verder. We bollen Huaraz uiteindelijk binnen met ruim 4 uur vertraging. Niks aan te doen en geen ramp want we hadden vandaag toch een rustig dagje ingepland om terug aan de hoogte te wennen, Huaraz ligt namelijk op ruim 3000m hoogte.

Het oppikken door ons agentschap aan de busterminal verloopt wat chaotisch door onze late aankomst. Telefoneren in het Spaans is niet zo makkelijk als je maar een beginnend spreker bent! Maar uiteindelijk worden we toch netjes afgezet in ons hotel.

Het hotel, Santa Cruz, ligt een beetje buiten het centrum en we hebben vanuit de eetruimte en vanaf het balkon van onze kamer een prachtig zicht op de stad met daarachter de Huascaran, de hoogste berg van Peru met 6768m, en de rest van de Cordillera Blanca. Indrukwekkend!

Zicht vanuit onze hotelkamer: de Huascaran torent hoog boven Huaraz uit We installeren ons op onze kamer en trekken dan de stad in. Huaraz is niet echt een mooie stad. Als voorbereiding op ons bezoek aan Chavin de Huantar, bezoeken we het kleine Museo Arqueológico de Ancash. De collectie is beperkt maar de beelden in de tuin van het museum zijn wel mooi. Voor de rest hangen we wat rond in het centrum en nemen het dagelijkse Peruaanse leven in ons op. Ondanks de drukte is het er aangenaam rondslenteren. Je wordt niet vreemd bekeken, hier zijn terug meer toeristen, maar je wordt ook niet om de minuut aangesproken om vanalles te kopen zoals in het toeristische zuiden.

's Avonds wandelen we terug bergop naar ons hotel en voelen dat we toch terug wat last hebben van de ijle lucht. Gelukkig hebben we het vandaag rustig aan gedaan.

In het hotel maken we onze rugzakken klaar voor de Olleros trekking die we morgen gaan aanvatten. Onze gids voor de trekking komt ook nog even langs voor wat laatste afspraken. Er is wat discussie of we al dan niet nog de inkomgelden voor het Huascaran Nationaal Park moeten betalen, maar wat erger is, David meldt ons dat we de laatste dag van onze trekking als we in Chavin zullen aankomen, de site van Chavin de Huantar daar niet zullen kunnen bezoeken want die is 's maandags niet geopend! Toch vreemd dat een agentschap een trekking organiseert met als einddoel een site om daar dan te arriveren op de sluitingsdag! We hopen alsnog dat we de site toch zullen kunnen bezoeken want we kunnen op geen manier met de datums van de trekking schuiven want we moeten die laatste dag terug naar Lima om daar onze KLM terugvlucht te halen.