Peru-reis Veerle en Raf

3 juli tot en met 6 augustus 2014


vorige dag Fotoalbum dag 3 volgende dag

Dag 3: reality in Arequipa


Normaal gesproken zouden we vandaag na ons ontbijt naar het centrum van Arequipa wandelen en de stad gaan verkennen. Ik had natuurlijk ook in het achterhoofd om de WK kwartfinale ArgentiniŽ-BelgiŽ mee te pikken. Jammer genoeg dacht Miguel, de organisator van een alternatief bezoek aan Arequipa, daar anders over. Hij verplaatste de geplande Reality Tour van zondagvoormiddag naar zaterdagvoormiddag en daar ging mijn kwartfinale ...

Na een lekker ontbijtbuffet wandelen we eerst nog even tot aan de mirador (uitkijkpunt) van Yanahuara. Vanonder de mooie bogen van witte silarsteen, heb je daar een prachtig uitzicht op de Misti-vulkaan die de skyline van Arequipa beheerst.

Veel soorten aardappelen op de markt! We zorgen dat we netjes op tijd terug aan het hotel zijn en Miguel komt ons oppikken om samen met enkele andere toeristen te starten met zijn Reality Tour. Hij organiseert deze tour om toeristen ook de andere, niet-toeristische kant van Arequipa te laten zien. De opbrengsten van dit initiatief gaan integraal naar enkele projecten in de armere buurten van de stad.

Onze eerste halte is een lokale markt. Miguel is een bevlogen verteller en vertelt honderduit over de zaken die we op de markt kunnen vinden. Vooral de enorme verscheidenheid aan aardappelen in verse en gevriesdoogde varianten is fantastisch om te zien. We zien ook de paarse maiskolven die gebruikt worden voor het bereiden van chicha morada, een lekkere niet-alcoholische drank die je in heel Peru terugvindt. We kunnen ook nog een tijdje op eigen houtje de markt verkennen en mij boeit steeds weer de vis- en vleesmarkt. Wat ze daar aanbieden vind je niet op onze markten!

Na de markt rijden we verder naar een silar-mijn. Aan dit witte vulkanisch gesteente dankt Arequipa zijn bijnaam, de witte stad. De meeste gebouwen in het historisch centrum zijn namelijk gebouwd van silar. Nu zijn het vooral de armeren die deze stenen nog gebruiken. De productie van de silarstenen is zware handenarbeid en grenst in mijn ogen op het randje aan slavenarbeid. De arbeiders werken voor zichzelf maar zijn met handen en voeten gebonden aan de vrachtwagenchauffeurs die hun stenen ophalen en afnemen want zij bepalen de prijs en verhuren hen het gereedschap. De arbeiders leven met hun gezin aan de mijnen en er is ook veel kinderarbeid.

Na dit bezoek aan een silarkapper, rijden we verder naar een lokale begraafplaats. Het kerkhof ziet er erg fleurig uit, maar er schuilt wel een minder fraaie waarheid achter. Hoge zelfmoordcijfers, veel criminaliteit, kindermisbruik, ...

Tot slot van de tour bezoeken we een van de projecten die Miguel steunt, namelijk een creche om er voor te zorgen dat vooral de jonge meisjes na schooltijd opgevangen worden om niet thuis in handen te vallen van hun vaders. Werkloosheid, drank- en kindermisbruik gaan hier hand in hand.

Op de terugweg naar het hotel vragen we de chauffeur de radio op te zetten en blijkbaar heeft ArgentiniŽ zich geplaatst voor de halve finale. Achteraf bleek dat ik niet veel miste aan deze wedstrijd.

Aangezien we na de tour nog een halve dag over hebben, trekken we naar het centrum van Arequipa. Na onze eerste echte Peruaanse lunch met lomo saltado en incakola, slenteren we langs de mooie Plaza de Armas. We checken meteen de openingsuren van andere bezienswaardigheden en plannen een beetje de rest van de volgende twee dagen.

Mirador van Yanahuara Het eerste wat we vandaag nog gaan bezoeken is het uiversiteitsmuseum Museo Santuarios Andinos. Hier kan je de mummie van Juanita gaan bekijken. Juanita was een Incameisje dat zo'n 500 jaar geleden op een nabije vulkaan geofferd werd aan de goden en van wie het lichaam ongelooflijk goed bewaard is gebleven omdat het constant bevroren is gebleven. Samen met de voorwerpen die in de buurt gevonden werden maakte dit tot een van de spectaculairste archeologische vondsten ooit.
We kopen onze tickets en kijken wanneer we een engelstalige rondleiding kunnen volgen. De rondleiding zelf start uiteindelijk met de vertoning van een film van National Geographic over de ontdekking van de mummie van Juanita van een 20tal minuten. Daarna worden we door een studente rondgeleid door het museum dat helemaal is opgebouwd rond de traditie van de Incaoffers. In de laatste ruimte die je bezoekt kan je de mummie zelf bekijken, tentoongesteld in een glazen vrieskist. Fotograferen is hier, net zoals in de meeste musea die we later nog zullen bezoeken, verboden.
Een mooi museum maar toch wel een bizarre ontmoeting met het "ijsmeisje"!

Na ons bezoek aan het frisse museum is het tijd om terug wat op te warmen in het zonnetje en wandelen we langs de Plaza de Armas door de gezellige drukte van het oude Arequipa terug naar ons hotel. We gaan ook nog even richting de mirador van Yanahuara want de zonsondergang zou de Misti heel mooi kleuren. We laten ons echter verassen door de snelheid van die zonsondergang en komen een paar minuutjes te laat terplekke. Jammer, maar toch weer een mooi uitzicht.

We gaan op tijd naar bed om er morgen weer vroeg op uit te kunnen trekken, een gewoonte die we heel de reis zullen aanhouden.