Peru-reis Veerle en Raf

3 juli tot en met 6 augustus 2014


vorige dag Fotoalbum dag 29 volgende dag

Dag 29: bezoek van Chan Chan - nachtbus naar Huaraz


Chan Chan Vandaag is het onze laatste dag in de Trujillo regio want vanavond nemen we de nachtbus naar Huaraz. Wat we dan natuurlijk nog moeten doen is het complex van Chan Chan bezoeken. Chan Chan is de grootse precolombiaanse stad in Zuid-Amerika en de grootste adobe stad ter wereld. Het was de hoofdstad van het Chimu-rijk en werd gesticht rond 850, dus na de Moche-cultuur. Het complex bestaat uit 10 omwalde paleizen uit adobe waarvan de meeste erg beschadigd zijn door erosie. Van de tussenliggende woningen van de gewone inwoners is er zo goed als niets bewaard gebleven. Van de 10 paleizen kan je alleen het gedeeltelijk gerestaureerde Tschudi-complex bezoeken. Chan Chan staat op de de werelderfgoed lijst van UNESCO, maar wel als bedreigd erfgoed.

Voor we vetrekken pakken we onze rugzakken in en geven ze ter bewaring af aan de desk. Dat is in Peru nooit een probleem.

Daarna nemen we een combi in Huanchaco en laten ons afzetten aan de ingang van het museum van Chan Chan dat dicht bij de ingang van het complex ligt. We kopen meteen combitickets voor het museum, Chan Chan zelf en nog twee Huaca's (tempels) in de buurt.

Het museum zelf is niet zo groot en heel wat minder indrukwekkend dan sommige voorgaande museums, maar het is wel het bezoeken waard want je hebt een beter idee van hoe alles er zo ongeveer moet uitgezien hebben en hoe het er in die Chimu beschaving aan toe ging.

Na het museum wandelen we eerst een stukje langs de grote baan om dan dwars door de restanten van Chan Chan doorheen een heel desolaat landschap 1.5km verder te wandelen naar het Tschudi-complex.

Het complex zelf is echt indrukwekkend en erg mooi. Alle muren en gebouwen bestaan weer uit miljoenen adobe stenen die achteraf bezet werden met een kleilaag en die kleilaag is op veel plaatsen versierd met mooie zich soms eindeloos herhalende ingekerfde motieven. Deze versieringen staan bijna steeds in het teken van de nabije oceaan: vissen, pelikanen, netten, krabben, golven, ... Het paleis is enorm uitgestrekt en bevat zelfs een uitgegraven meer/vijver om de site van vers water te voorzien in deze barre woestijn. Er moeten vroeger trouwens meerdere irrigatiekanalen geweest zijn om de eens vruchtbare grond te bevloeien.

Na het bezoek van Chan Chan staan er nog twee tempels op het programma maar omdat die nogal ver uit elkaar liggen en dat iets moeilijker te regelen is met het openbaar vervoer, spreken we een taxichauffeur aan die ons naar die 2 tempels wil brengen.

Eerst brengt hij ons naar de Huaca del Dragon (of Huaca del Arco Iris). Het is een niet zo grote tempel maar wel mooi versierd met vrij goed bewaarde gegraveerde muren. De tempel ontleent zijn naam aan de drakenfiguren en de afgebeelde regenbogen. We kijken er rustig een tijdje rond en laten ons dan naar de volgende tempel brengen, de Huaca La Esmeralda. Dit is ook weer een kleine tempel met drie terrassen verbonden met rampen (je ziet trouwens nergens in deze huaca's trappen!) en weer mooi versierde muren. Na een half uurtje hebben we het hier wel gezien en gaan we op zoek naar een combi terug naar Huanchaco.

Als we terug zijn, slenteren we nog eens over het strand en gaan we iets eten. Daarna gaan we nog iets drinken in een bar van een surfhostel.We moeten wel even heel zuinig zijn, want we zitten bijna door ons cash geld. Met ons laatste wisselgeld kunnen we nog net een grote fles bier voor ons beide bestellen. Als die leeg is wandelen we terug naar het hotel en wachten daar nog even tot we opnieuw door Luis opgepikt worden, die ons naar de busterminal brengt. Mooi op tijd vertrekken we daar rond 21 uur met onze luxebus voor een rit van 9 uur die ons dwars door de Andes naar het bergstadje Huaraz zal brengen.