Peru-reis Veerle en Raf

3 juli tot en met 6 augustus 2014


vorige dag Fotoalbum dag 22 volgende dag

Dag 22: bezoek aan Pueblo de los Muertos, Karajia en Valle Belen


Sorcofagen van Karajia Na een nachtbusreis van 10 uur met amper slaap door een erg rumoerige ventilatie en piepende remmen, komen we 's morgens wel netjes op tijd aan in Chachapoyas. We worden opgepikt door Orlando de eigenaar van Chachapoyas Expeditions. Hij dropt ons in een hostal waar we onze rugzakken kunnen pakken voor de trekking van de volgende dagen en waar we snel nog even kunnen douchen.

Een uurtje later komt hij ons terug oppikken en ontmoeten we onze twee medereizigers voor de trekking: Chloe en Raymond, een jong Frans koppel.

We vertrekken met een chique 4x4 pickup en rijden naar Luya. In dat dorpje pikken we Timothy, onze gids voor de volgende dagen, op. We rijden dan verder de bergen in. Als we uitstappen moeten we nog een half uurtje bergaf wandelen naar Pueblo de los Muertos. Dit is een oude Chachapoyas site bestaande uit een platform tegen de bergwand met erop enkele kamers die dienden om hun doden te begraven. Vlakbij zien we ook al voorbeelden van hun andere manier van begraven en dat zijn de sarcofagen opgesteld op richels tegen een steile bergflank.

Om in de pueblo te komen mag je geen hoogtevrees hebben want je moet langs een erg smal paadje vlak langs een steile afgrond lopen en ook over enkele muurtjes klauteren. Veerle en Chloe zien dat niet zitten en besluiten het laatste stukje niet mee te gaan. Raymond en ik gaan wel mee. In de pueblo zien we schilderingen, ingekerfde figuren en een heleboel botten. We zien nu ook goed dat de naburige sarcofagen allemaal beschadigd zijn door plunderaars.

Na dit korte bezoek klimmen we terug naar boven terwijl we een prachtig zicht hebben op de vallei van de Rio Utcubamba en heel in de verte ook op de Gocta waterval die we later deze week nog gaan bezoeken. Onderweg zien we ook enkele erg mooie orchideeŽn.

Valle Belen Na de korte maar steile klim, stappen we terug in de wagen en rijden terug naar Luya voor de lunch in een klein lokaal restaurantje. Na de lunch rijden we verder naar de volgende site. We stoppen in een klein dorpje en moeten weer een stevig eindje wandelen voor we aankomen aan de Sarcofagen van Karajia. Het zijn prachtige sarcofagen hoog tegen een rotswand met in de buurt nog enkele andere, kleinere, sarcofagen. De wandeling omhoog terug naar het dorp is best pittig.

We stappen terug in de wagen en nu is het een hele rit naar het startpunt van onze trekking van de volgende dagen: Valle Belen. Dit is een wondermooie gletsjervallei omringd door het nevelwoud. Onderweg begrijpen we waarom we met zo'n stevige 4x4 onderweg zijn. Die heb je op de weg er naar toe echt wel nodig.

De vallei is echt mooi, door de graslanden meandert een kleine kraakheldere rivier en op het boerderijtje na waar wij vannacht gaan logeren is er niets te zien van bewoning. Het is er enorm stil en wanneer we na het avondeten ook nog eens kunnen genieten van de mooie kleuren van de zonsondergang boven de vallei, gaan we moe maar voldaan slapen in onze primitieve slaapzaal.