Peru-reis Veerle en Raf

3 juli tot en met 6 augustus 2014


vorige dag Fotoalbum dag 20 volgende dag

Dag 20: bezoek aan museum Lord of Sipan en aan piramides van Tucume


Museo Tumbes Reales de Sipan Vanaf nu is het noorden van Peru aan de beurt. Het zuiden was mooi maar erg druk en heel toeristisch. We zijn benieuwd hoe het hier zal zijn. Van het moment dat we 's morgens op straat komen, merken we het verschil. Chiclayo is een drukke, enorm lawaaierige stad. De straten zitten propvol toeterende tax's en collectivo's. ook de voetpaden zijn overvol. We moeten naar de andere kant van de stad want we trekken vandaag naar Lambayeque op een dikke 10 km van Chiclayo en om daar te geraken zijn we zinnens om een collectivo te nemen.

Zo'n collectivo gebruiken is echt tof en een avontuur op zich. Het zijn minibusjes die een vaste route afleggen maar zonder vaste haltes. De truuk is om uit te vinden waar ze vertrekken of langs waar ze rijden en dan laat je er gewoon een stoppen en stapt in. Dat laatste zo snel mogelijk want tijd hebben ze niet! Daarna moet je proberen uit te leggen aan de bijrijder waar je moet zijn en als dat gelukt is zijn ze altijd zo vriendelijk om je zo dicht mogelijk bij je einddoel af te zetten met gewoonlijk nog wat goede raad hoe je verder moet. Het kost bijna niets maar je mag niet te bang zijn want sommige chauffeurs rijden echt wel als gekken. Je moet een klein beetje orientatiegevoel hebben en vooral een mondje Spaans is nodig want Engels praten ze niet. Maar als je dan eenmaal zo'n collectivo neemt, zit je letterlijk en figuurlijk midden in het echte dagdagelijkse Peruaanse leven. Ik vond het echt een plezier om met dit vervoer te reizen.

Tijdens onze wandeling door Chiclayo valt het op dat we toch wel wat bekeken worden, niet onvriendelijk maar nieuwsgierig. Als we zelf wat beter rondkijken, merken we waarom. In tegenstelling tot in de Zuid-Peruaanse steden, lopen hier buiten ons geen toeristen rond. Er zijn er gegarandeerd nog andere, maar er zijn er echt enorm weinig.

We vinden snel de vertrekplaats van de collectivo's naar Lambayeque en we springen op de eerste de beste die vertrekt. Als we nog maar net de stad uit zijn, worden we aan de kant gezet door de politie en moeten alle mannelijke pasagiers inclusief ikzelf ons identiteitsbewijs afgeven. Alles wordt nauwkeurig nagekeken en één iemand moet uitstappen voor verder onderzoek. Wij mogen na een tijdje verder rijden. Blijkbaar was er de afgelopen nacht een overval gebeurt met een dodelijk slachtoffer en wordt al het uitgaande verkeer streng gecontroleerd.

Even later worden we gedropt in het centrum van Lambayeque. Ons reisdoel is het museum van de Lord of Sipan. We vinden het mooie gebouw snel en beginnen aan ons bezoek. Ook hier amper toeristen en dat is verwonderlijk want niet voor niets wordt dit museum geroemd als het mooiste van Zuid-Amerika. Het is een prachtig museum! Men stelt er de grafvondsten voor die men opgroef bij de ontdekking van een koninklijk graf in Sipan. Je zakt dieper en dieper in het museum af terwijl steeds nieuwe lagen van het graf tentoongesteld worden. Helemaal onderaan is er een replica van het graf. Echt indrukwekkend! Volgens sommigen kunnen deze grafschatten de vergelijking moeiteloos doorstaan met die van het graf van Toetanchamon!!!

Omdat het museum nog mooier is dan verwacht, blijven we hier ook langer dan verwacht en is het al late middag als we buiten komen. We waren oorspronkelijk van plan om ook het Brunningmuseum nog te gaan bezoeken, eveneens in Lambayeque, maar we hebben het nu wel even gehad met museums en we beslissen om weer een collectivo te nemen naar het nog 25 km verder gelegen Tucume.

In Tucume nemen we een mototaxi om ons naar de ingang van de vallei van de piramides te brengen. In deze vallei vind je tientallen sterk geërodeerde adobe piramides. Al deze bouwwerken zijn opgebouwd uit miljoenen adobe stenen, die natuurlijk de erosie niet hebben kunnen weerstaan. De grootste piramide, de Huaca Larga is 700m lang, 280m breed en 30m hoog!

Verweerde adobe piramide in Tucume We starten ons bezoek door een woestijnbosje maar geraken al snel de aangeduide weg kwijt. We lopen dan maar lukraak naar de grootste piramide. Onderweg betrappen we bij toeval een Sechuran woestijnvos. Deze erg bedreigde vossesoort is een erg mooie ranke verschijning.

We lopen tussen de verweerde gebouwen door en merken talrijke beenderen en potscherven op in de woestijn die er langs ligt. Als we van de grote tempel wegwandelen naar een natuurlijk berg met er bovenop een uitkijkpunt, merken we dat we eigenlijk in verboden gebied hebben rondgewandeld. Oeps!
Vanaf het uitkijkpunt krijg je een idee van de grootsheid van dit gebied.
Als we terug tussen de bosjes komen in de buurt van de ingang valt het op hoe verscheiden de vogelwereld hier is. We zien verschillende prachtig gekleurde exemplaren.

Na ons bezoek nemen we de mototaxi terug naar de panamerica (de grote weg die langs de hele kust van Zuid-Amerika loopt en waarlangs we van Chiclayo gekomen zijn) en nemen een collectivo terug naar Chiclayo.

Terug in Chiclayo gaan we eten bij een "Pollo a la brasa" zaak. Een typisch Peruaanse fastfood zaak, vooral in het noorden zien we ze overal. Je kan er alleen kip eten. Gemarineerde, gebraden kip met een slaatje en frieten. Vettig maar niet slecht!

Als het donker wordt, gaan we maar naar ons hotel en kruipen er op tijd in want de vermoeidheid van de reis begint te wegen.