Peru-reis Veerle en Raf

3 juli tot en met 6 augustus 2014


vorige dag Fotoalbum dag 12 volgende dag

Dag 12: Incatrail dag 1: opwarmen


Start Incatrail En ja hoor, ook vandaag weer vroeg uit de veren want we moeten op tijd op onze plaats van afspraak zijn in Urubamba waar men ons zal oppikken voor de Incatrail.

We ontbijten snel, droppen de rugzakken die we achterlaten aan de balie en nemen een taxi naar de plaats van afspraak. We komen daar 5 minuutjes te laat aan en het busje van het agentschap staat al op ons te wachten. We maken kennis met Anna-Maria onze gids voor de komende dagen en met onze 2 jonge Duitse metgezellen. Alhoewel, uit die laatsten komt niet veel zinnigs uit, want zij zitten beide met een enorme kater na het overwinnigsfeest van gisterenavond...
Het busje rijdt eerst tot in Ollantaytambo en daar worden de nodige voorraden voor de volgende dagen ingeslagen. Hierna rijden we verder langs een onverharde weg tot aan het startpunt van de 4-daagse Incatrail.

Vooraleer we kunnen starten wordt alle bagage (behalve persoonlijke spullen, slaapzakken en matjes) over de dragers verdeeld. Alles wordt netjes gewikt en gewogen want de lasten per drager zijn gelimiteerd. Daarna gaan we met onze rugzakken op de rug naar de controlepost. De persoonlijk permits worden nauwkeurig vergeleken met je paspoort. Je krijgt een stempel op beide en dan kunnen we er aan beginnen. Eerst natuurlijk nog even een groepsfoto van onze kleine groep bij de start van de trail.

En weg zijn we voor 4 dagen wandelen waarbij we in totaal 43 kilometer gaan afleggen, 1 maal een pas van 4200m zullen oversteken, onderweg verschillende Incaruines gaan bezoeken en uiteindelijk zullen aankomen in Machu Picchu. (Kaart van de Incatrail - Grafiek van de Incatrail)

De eerste dag gaan we vanaf het startpunt tot in Wayllabamba. We moeten een 12tal kilometer wandelen en slechts een 300 meter hoogteverschil overwinnen. Een opwarmertje!

We wandelen eerst evenwijdig met de Urubamba en de spoorweg (naar Aguas Calientes) om na een 5 kilometer onze eerste grote Incasite te zien liggen, Patallacta. We gaan deze site niet bezoeken maar het zicht van bovenaf is erg mooi. Van hier af draaien we linksaf, weg van de Urubamba en volgen we langzaam stijgend een zijriviertje. Het landschap wordt mooier met elke pas die we zetten. Na een tijdje komen we bij onze lunchplek aan. Tot onze verbazing hebben onze "porters" een eet/kooktent opgezet en kookten ze een warme lunch voor ons. We genieten van het heerlijk soepje en bekijken de bedrijvigheid op deze lunchplek want ook een aantal andere agentschappen vertoeven hier. Per dag mogen er zich 500 mensen op de Incatrail begeven, meer dan de helft hiervan zijn dragers, koks en gidsen. De rest toeristen. Het zorgt ervoor dat je zelden alleen wandelt maar de drukte is niet overdreven.

Onderweg, genietend van het landschap Na de lunch wandelen we rustig verder tot aan onze kampplaats voor de avond. De kampplaats bevindt zich in een klein dorpje bijna letterlijk in de tuin van de mensen. We krijgen meteen een laat vieruurtje aangeboden en niet zo heel veel later schuiven we al aan voor het avondeten. Straf hoe onze kok in zijn simpele keuken, zo'n fatsoenlijk maal kan klaarmaken.

En onze Duitse gezellen? Tja, dat blijken geen geboren wandelaars te zijn. Ze zijn slecht uitgerust (schoenen, rugzak, ...), blijken niet echt gemotiveerd, hebben niet zo'n geweldige conditie, maar vooral ... hun kater is enorm. We hebben ze vandaag weinig gezien want ze wandelden steeds ver achter ons en zijn doodop na deze "opwarmwandeling". Hopelijk gaat het morgen vlotter als de kater verteerd is...

Snel valt het duister en gaan we na even te genieten van de mooie sterrenhemel slapen. Morgen komt immers de zwaarste dag van de Incatrail er aan.