Peru-reis Veerle en Raf

3 juli tot en met 6 augustus 2014


Cusco en de Heilige Vallei

Cusco wordt de culturele hoofdstad van Peru genoemd. Het is de hoofdstad van de gelijknamige regio en telt ruim 400.000 inwoners. De stad is gelegen op ongeveer 3300m hoogte en ligt in het zuidoosten van Peru.

Tijdens de Incaperiode was Cusco lange tijd de hoofdstad van hun rijk tot Quito die rol overnam. Na de splitsing in een zuidelijk en noordelijk rijk werd Cusco de hoofdstad van het zuiden. De stad werd op de Inca's veroverd door Pizarro en daarbij werden de meeste Inca bouwwerken verwoest en vervangen door spaanse kerken en gebouwen vaak gebouwd op de Inca grondvesten.

Een paar jaar later werd Cusco even heroverd door de Inca's maar na een bloedige veldslag bij Sacsayhuaman werden de Inca's definitief verslagen. Later koos Pizarro Lima als zijn nieuwe hoofdstad en verloor Cusco aan belang. Een aantal zware aardbevingen zorgden er tevens voor dat Cusco in verval kwam.

Door de ontdekking van Machu Picchu in 1911, groeide het toerisme in de streek en herwon Cusco aan aanzien en belang in Peru.

De bijzondere mix tussen Inca restanten en koloniale gebouwen, maakt Cusco een interessante en mooie stad om te bezoeken.

Niet zo ver van Cusco ligt de vallei van de Urubamba. Deze vallei wordt ook wel de Heilige Vallei van de Inca's genoemd. In deze mooie vallei kan je talrijke indrukwekkende Inca-sites bezoeken die getuigen van de belangrijkheid van deze vallei in de Incaperiode.

Vanuit de vallei kan je ook verschillende prachtige trekkings starten waarvan de Incatrail zonder twijfel de bekendste is. Via de Incatrail wandel je in vier dagen door de bergen naar Machu Picchu waar je de morgen van de vierde dag aankomt. Een schitterende ervaring.

 • Waar verbleven we in Cusco en Urubamba?

 • Wat bezochten we in Cusco en de Heilige Vallei?
  • Bezoek aan centrum Cusco (Plaza de armas, kathedraal, Qorikancha, enkele kerken en musea, Sacsayhuamán, ...)
  • Bezoek Pisac
  • Bezoek Ollantaytambo
  • Bezoek Chinchero
  • Wandeling van Moray (Incasite) naar de Salineras van Maras
  • Vierdaagse Incatrail met bezoek aan Machu Picchu
Incasite van Moray