Oegandareis Veerle en Raf

21 juli tot en met 14 augustus 2012


Recente geschiedenis van Oeganda

In de 18e eeuw leefden op het grondgebied van het huidige Oeganda twee etnische groepen: Bantu- volkeren in het zuiden (vooral landbouwers) en Nilotische volkeren in het noorden (voor het merendeel veetelers).

Begin 19e eeuw kwamen er Arabieren naar Oeganda (vooral slavenhandelaars), aangetrokken door ivoor en slaven.

Aan het einde van de 19e eeuw werd Oeganda een Britse kolonie waarin vooral koffie en katoen geteeld werd. De Britten brachten veel Indiërs naar Kenia en Oeganda om de spoorwegen aan te leggen, maar deze mensen bleven nadien in Afrika en werden belangrijk in de commerciële en industriële activiteiten.

In 1962 werd Oeganda onafhankelijk van Groot-Brittannië. De daaropvolgende jaren kende Oeganda een enorme politieke instabiliteit.

De eerste president van Oeganda was Mutesa (een zuid-Oegandees), maar eigenlijk lag de echte macht bij premier Obote (een noord-Oegandees). In 1966 nam Obote met behulp van het leger de macht over en benoemde zichzelf tot president. In het zuiden was hiertegen veel protest maar dit werd door generaal Idi Amin met harde hand onderdrukt. In 1971 pleegde deze laatste een nieuwe militaire staatsgreep. Onder het brutale, geweldadige bewind van Amin vielen enkele honderdduizenden doden. In 1979 viel Tanzania Oeganda binnen en maakte het een einde aan zijn regime.
Na weerom enkele jaren van politieke instabiliteit, kwam Obote bij verkiezingen in 1980 opnieuw aan de macht.

Het Uganda Patriotic Movement (UPM), later National Resistance Army (NRA), onder leiding van Yoweri Museveni, ging een guerrillastrijd aan tegen Obote. Wat volgde was weer een enorm geweldadige periode met duizenden doden.

In 1985 werd Obote uiteindelijk afgezet. De Keniaanse president Moi probeerde een onderhandelde oplossing te bereiken voor het Oegandese conflict maar slaagde daar niet in. In januari 1986 greep de NRA dan de macht en werd Museveni de nieuwe president een functie die hij tot op heden nog steeds vervult.

In het noorden van Oeganda krijgt Museveni te maken met het Lord Resistance Army van Joseph Kony, een rebellenbeweging die vooral geweld tegen burgers gebruikt en berucht is voor de ontvoering van kinderen om van hen kindsoldaten of seksslavinnen te maken. In 2008 bereikt men een staakt het vuren met het LRA, maar Kony komt niet opdagen bij de ondertekening van het akkoord. Sindsdien is het LRA weggetrokken naar de buurlanden van Oeganda.