Oegandareis Veerle en Raf

21 juli tot en met 14 augustus 2012


vorige dag Fotoalbum dag 14 volgende dag

Dag 14: een lange maar mooie rit naar Lake Mutanda


Vandaag weer vroeg uit de veren want er staat een lange reisdag op het programma. We rijden van Kihihi naar Lake Mutanda.

Het eerste deel van de rit verloopt over onverharde wegen die serieus bergop en bergaf gaan. We rijden door een streek die men ook wel eens klein Zwitserland noemt.

We krijgen heel mooie uitzichten en zien daarbij dat er enorm veel aan landbouw gedaan wordt in deze streek. Elke bergflank is onderverdeeld in terassen en wordt gebruikt voor verschillende teelten.

UNHCR vluchtelingenkamp in Kisoro Het Oegandese landschap en leven dat we zien voorbij glijden blijft me fascineren.

Na een lange rit komen we op de hoofdweg tussen Kabale en Kisoro. Deze weg wordt met subsidies van de EU heraangelegd en begint stilaan op een mooie weg te lijken. We moeten wel nog regelmatig door wegenwerken heen laveren.

Na nog eens te stoppen op een mooi uitkijkpunt over de uitlopers van Lake Bunyonyi, komen we aan in Kisoro, vlak bij de grens met Rwanda en Congo.

We kruisen eerst de landingsbaan van het lokale vliegveld en merken dan een groot vluchtelingenkamp op langs de weg. De UNHCR vangt hier Congolese vluchtelingen op die op de vlucht gegaan zijn voor het opflakkerende geweld in Oost-Congo door toedoen van de M23-rebellen. Geen prettig tafereel ...

In Kisoro gaan we lunchen in het bekende The Coffee Pot Café gerund door een Duitse. Tijdens de lunch zien we het kleurrijke straatleven aan ons passeren. Na de lunch nemen we de tijd om nog even door Kisoro te wandelen en Veerle maakt van de gelegenheid gebruik om nog wat extra souvenirs te kopen. We stoppen ook bij de post om postzegels te kopen en onze kaartjes op te sturen (ze zullen pas een paar weken na onze terugkomst op de bestemming aankomen!).

Na deze tussenstop vervolgen we onze weg naar Lake Mutanda op wat de slechtste weg van onze hele reis zal blijken.

Bij aankomst aan de Nkuringo Lodge (waar reisbegeleider Nand een oogje op heeft laten vallen en dat ondertusen van hem geworden is en nu Mutanda Lake Resort heet!), checken we snel in en genieten nog van het mooie uitzicht op het meer met de Virunga-vulkanen aan de einder. We krijgen snel gezelschap van de kinderen van onze "buren" en van hun vader. Het gesprek verloopt erg moeizaam want ze spreken amper Engels maar met wat gebaren en goede wil is het toch een fijn contact.

Later is ook de zonsondergang boven het meer nog sprookjesachtig mooi.

's Avonds gaan we vol verwachting slapen, want morgen is het de grote gorilla-tracking-dag!!!

Panoramisch zicht op Lake Mutanda